Starter: Κανοντας τον υπολογιστη πιο γρηγορο


Υπάρχουν πολλά προγράμματα, τα οποία κατά την εγκατάσταση τους στον υπολογιστή μας, μας προσθέτουν εξτρά services που δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία τους. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο υπολογιστής μας και να αργεί η απόδοση του, άσχετα εάν έχουμε το καλύτερο Hardware ή όχι. Όπως νέες ανανεώσεις, παρόμοιων προγραμμάτων της εταιρίας της εφαρμογής, διαφημίσεις κι άλλα. Αυτές τις λειτουργίες μπορούμε να τις δούμε και μέσω του regedit αλλά όμως, εάν δεν προσέξουμε ποιες λειτουργίες πρέπει να σβήσουμε ή να αλλάξουμε τις μεταβλητές (Values), είμαστε σε θέση να καταστρέξουμε το λειτουργικό (Registry) του υπολογιστή μας και να χάσουμε όλα τα αρχεία και data που έχουμε. 

Βέβαια, στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πολλές εφαρμογές ή αλλιώς Utilities που αποτρέπουν τέτοιες λειτουργίες των προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή μας, χωρίς να μεταβούμε σε ενέγειες του regedit. Μία από αυτές είναι το Starter



Το πρόγραμμα Starter, είναι μία από αυτές τις εφαρμογές, η οποία μας δίνει την δυνατότητα να δούμε ποιες εφαρμογές ή λειτουργίες "τρέχουν" στο registry μας πιο εύκολα και αναλυτικά. Η εφαρμογή διαθέτει τρεις βάσεις δεδομένων. Τις Startup, Processes και Services. Στο tab startup μας παρουσιάζει όλες τις ενέργειες των προγραμμάτων που "τρέχουν" κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Εάν υπάρχει κάποια λειτουργία που δεν θέλετε να "τρέχει" κατά την εκκίνηση του υπολογιστή απλά κάνετε uncheck το κουτάκι που βρίσκεται μπροστά από την ονομασία της εφαρμογής. Προσοχή: Μην κάνετε uncheck το κουτάκι για το Antivirus που χρησιμοποιείτε και τις λειτουργίες του συστήματος (system) σας. 



Στο tab Processes, μας παρουσιάζονται όλες οι λειτουργίες των προγραμμάτων που "τρέχουν" στον υπολογίστη μας είτε κρυφές ή όχι, αναλυτικά στο κάτω μέρος του προγράμματος μέσω ποιων paths και τη επιβάρυνση έχουν στον υπολογιστή μας. Εάν δείτε κάποια λειτουργία που ξέρετε από ποιο πρόγραμμα είναι μπορείτε με τα εργαλεία στο πάνω μέρος του προγράμματος να την μπλοκάρετε, τερματίσετε, επεργαστείτε ή να δείτε περισσότερες πληροφορίες του προγράμματος. 



Στο tab Services, μπορούμε να δούμε όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τα προγράμματα στον υπολογιστή μας. Κάθε στίλη έχει την αναλυτική ονομασία για τις λειτουργίες και πληροφορίες του κάθε προγράμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε εύκολα της εφαρμογές κάνοντας δεξί click στην στίλη startup Type και επιλογή των εντολών μεταξύ Automatic, disabled και manual. Με την εντολή automatic η υπηρεσία "τρέχει" αυτόματα κάθε φορά, η εντολή disabled αποκλύει την υπηρεσία και η εντολή manual βάζει την υπηρεσία σε "στάση" μέχρι εμείς να επιλέξουμε εάν θέλουμε να την αλλάξουμε ή όχι. 



Unknown

CGK is the a blogger, author, teacher and tech enthusiast. In addition being the founder of this website, CGK is also an interactive and a web/graphics-designer with 5 years of experience who is availiable for freelance or full-time work.

No comments:

Post a Comment