Ένας λογος παραπανω να μην εχετε το Norton Antivirus στον Υπολογιστη σας



Σίγουρα, θα έχετε ακούσει από πολλούς (υπαλλήλους σε service Η/Υ) ότι το καλύτερο Antivirus πρόγραμμα για να έχετε στον υπολογιστή ή laptop σας, είναι το Norton της Symantec. Δυστυχώς όμως δεν ισχύει τίποτα τέτοιο, σε καμία περίπτωση. 

Ο λόγος για τον οποίο ακούγεται στον κόσμο μας ότι το Norton είναι το "καλύτερο" antivirus είναι διότι, η Symantec δαπανεί μεγάλα χρηματικά ποσά στη διαφήμιση των προϊόντων της και "βουλώνει" οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο σχετικά με αυτήν. 

Τα service Η/Υ στην Ελλάδα, εάν αγοράσεις full υπολογιστή από κάπου θα έχουν επίτηδες το Norton Antivirus (ή σε μερικές περιπτώσεις το Mcfee), γιατί είναι υπερβολικά δύσκολο να το αφαιρέσεις από τον υπολογιστή σου. Με αποτέλεσμα εάν "τολμήσεις" να το κάνεις, να σου καταστραφεί το μηχάνημα για να το ξαναπάς πίσω και να χάσεις περισσότερα χρήματα για το υποτιθέμενο "service". (Ας μην ξεχάσουμε ότι το service είναι μεταξύ 48 ωρών αλλά εσύ θα το πάρεις μετά από καμιά εβδομάδα.)

Ας δούμε όμως μερικούς από τους λόγους, για τους οποίους στη πραγματικότητα είναι το χειρότερο στη γενική κατάταξη των Antivirus. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΑΚΡΙΒΩΣ" ΤΟ NORTON 

Στην πραγματικότητα, το Norton είναι μόνο ένα Antivirus Scanner, το οποίο εστιάζει μόναχα σε ένα στρώμα ελέγχων για ιούς. Δεν περιλαμβάνει το Τείχος Ασφαλείας (Firewall), Προστασία από Phishing (Phishing Protection), Backup και άλλα στρώματα ασφαλείας που απαιτούνται από τα Antivirus για τα threats που βλέπουμε στις μέρες μας. 

Το πρόγραμμα είναι μία διαφήμιση, με ενοχλητικές ειδοποιήσεις για τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρίας. Δεν ανανεώνει σχεδόν ποτέ τις βάσεις δεδομένων και εάν βλέπετε ότι "κάνει update" κάθε τρεις και λίγο είναι μόνο η εμφάνιση του προγράμματος και τίποτα άλλο. 

Παράλληλα, βάζει τον εαυτό του σε Top Priority. Με λίγα λόγια, τοποθετείται ως η πρώτη λειτουργία στον υπολογιστή, με αποτέλεσμα να "ταλεπορείται" ο υπολογιστής και να αργεί η απόδοσή του. Επίσης αναγνωρίζει κάθε πρόγραμμα "μη αγορασμένο" σαν trojan ή Ιό. Οπότε εάν έχετε σκοπό να κατεβάσετε κάποιο παιχνίδι από το διαδίκτυο ή γενικά κάποιο πρόγραμμα σε από torrent, δεν θα σας επιτρέψει, ακόμη και εάν ξέρετε ότι δεν είναι ιός.  

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ 

Το κόστος για να το αγοράσεις ανέρχεται στα μεταξύ 30 - 60 € αναλόγως τον προϊόντων τις εταιρίας. Ένα τέτοιο ποσό για ένα πρόγραμμα είναι υπερτιμημένο. 

Τέλος, το refund (Επιστροφή χρημάτων) που προσφέρεται με την αγορά του προϊόντων πρέπει αναγκαστικά να είναι μεταξύ των 60 ημερών από την ημέρα αγοράς. Οπότε να ξέρετε ότι προβλήματα θα δείτε μετά από αυτές τις 60 ημέρες. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Όπως ανέφερα και παραπάνω εκτός του Top priority και στο τι εστιάζει ως πρόγραμμα, επιπλέον "τρώει" μεγάλο μέρος της CPU για την λειτουργία του. Αρκετοί από εσάς, σαφώς θα έχετε παρατηρήσει ότι με την εκκίνηση του υπολογιστή σας ή κάποιο update του προγράμματος θα χάσετε μεγάλο χρόνο αναμονής (μεταξύ 10 - 30 λεπτών) για την ολοκλήρωση του. Σε σχέση με άλλα Antivirus που το update τους έχει χρόνο αναμονής μεταξύ 1 - 5 λεπτά. 

Παράλληλα, κατά τη λειτουργία του όταν κάνει scan, μπλοκάρει το τείχος ασφαλείας σας και άλλες ασφαλείες του υπολογιστή σας εάν είστε συνδεμένοι στο διαδίκτυο.

Τέλος, θα σας αναφέρω ένα "τρελό" παράδειγμα για το πόσο ενοχλητικό και ηλίθιο είναι το Norton για πρόγραμμα. 

Μου ζητήθηκε, ως γνώστης υπολογιστών να διορθώσω το Laptop μίας γνωστής μου για το λόγο ότι δεν άνοιγε το Desktop του Laptop της. Μου εξήγησε ότι το μόνο που έκανε ήταν μία ανανέωση των Windows. Ο ίδιος τσέκαρα όλα τα "γνωστά" και συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί κάποιος να δει σε ένα laptop, σε θέμα hardware (όπως μπαταρία, στατικός ηλεκτρισμός κτλ.). 

Εφόσον δεν υπήρχε εκεί το πρόβλημα μπήκα μόνο σε "safe-mode" (F8 κατά την ώρα του boot). Επέλεξα το Norton να κάνει full scan. Μόλις τελείωσε είδα τα paths και τρελάθηκα. Τα paths του υποτιθέμενου virus που βρήκε το Norton ήταν στο φάκελο system32 μετά από αυτόματο update των Windows. 

Κλασσικά, αφαίρεσα το Norton, εγκατέστησα τo Nod32 της ESET και μερικά εξτρά Utils όπως CcleanerCombofix και Starter. Από τότε πρόβλημα δεν ξαναείδε.

Unknown

CGK is the a blogger, author, teacher and tech enthusiast. In addition being the founder of this website, CGK is also an interactive and a web/graphics-designer with 5 years of experience who is availiable for freelance or full-time work.

No comments:

Post a Comment