Μπορεις να εμπιστευτεις τον browser σου με τους κωδικους σου;


Έχοντας τον Browser σου να θυμάται του κωδικούς λογαριασμών και/ή πληροφορίες πιστωτικών καρτών μπορεί να είναι βολικό αλλά ενέχει κάποιους κινδύνους ασφάλειας. Το μέγεθος του ρίσκου, εξαρτάται από ποιον browser χρησιμοποιείς, συγχρονίζεις τους λογαριασμούς σου με άλλες συσκευές και κατά πόσο χρησιμοποιείς τα πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας του browser σου. Ορίστε μερικά τρωτά σημεία σε ένα από τα πιο δημοφιλή browsers του διαδικτύου. Όπως Google Chrome και τρόποι που μπορείς να προστατευτείς. 


Γνωστά ρίσκα ασφαλείας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, έχοντας τον browser σας να αποθηκεύει τους κωδικούς σας περιλαμβάνει τα αδιάκριτα βλέμματα. Όχι μόνο χρήστες που έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας, μπορούν να συνδεθούν στους λογαριασμούς σας, αλλά και οι "κλέφτες", σε περίπτωση που χάσετε το laptop, κινητό σας (ή αποφασίσετε να το πάτε για service). Επίσης ίδιος κίνδυνος αποτελεί, όταν δεν έχετε διαγράψει σωστά τα στοιχεία σας από τον υπολογιστή σας, όταν έχετε σκοπό να το δώσετε σε άλλο πρόσωπο. Το άτομο που θα καταλήξει με τον υπολογιστή σας, είναι σε θέση να ανακτήσει όλες τις πληροφορίες σας, να τις χρησιμοποιήσει ως προς δικό του όφελος ή ακόμη και να σας τις αλλάξει. Βέβαια, υπάρχουν και κυκλοφορούν ιοί στο διαδίκτυο, μεταμφιεσμένοι ως διαφηστικά ή ψεύτικες σελίδες social media και malware, τα οποία μπορούν να σας κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης και στοιχεία πιστωτικής κάρτας. 


Όπως θα έχετε παρατηρήσει σε τραπεζικές ιστοσελίδες και άλλες που ασχολούνται με ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες (facebook, tweeter κτλ.), μην αφήνετε σε καμία περίπτωση τους browsers σας να αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασης σας. Ωστόσο, εάν έχετε τον ίδιο ή παρόμοιο κωδικό πρόσβασης σε περισσότερες από δύο ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, κάποιος άγνωστος είναι σε θέση να μαντέψει εύκολα των κωδικό πρόσβασης σας στην ιστοσελίδα του τραπεζικού σας λογαριασμού, για παράδειγμα.


Ορισμένα browsers, σας επιτρέπουν να (ή ενδεχομένως, για τους κλέφτες) δείτε σε μία λίστα τα αποθηκευμένα διαπιστευτήρια των συνδέσεων σας, συμπεριλαμβανομένης της ιστοσελίδας, όνομα χρήστη ή email και τον κωδικό πρόσβασης. Και για αυτούς που δεν το κάνουν, υπάρχουν πολλά utilities στο διαδίκτυο που σας δίνουν αυτήν την λειτουργία. Αυτό είναι βολικό σε περίπτωση που ξεχάσετε κάποιον κωδικό πρόσβασης, αλλά και προβληματικό, εάν κάποιος εισβολέας χρησιμοποιήσει το εν λόγω λογισμικό στον υπολογιστή σας. Ένας άλλος τρόπος εσείς (ή κλέφτες) μπορείτε να ανακτήσετε τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης σας, χρησιμοποιώντας ένα βοηθητικό πρόγραμμα, όπως το BulletsPassView να αποκαλύψει τον κωδικό πρόσβασης, πίσω από το μασκοφόρο πεδίο κωδικού πρόσβασης σε μία ιστοσελίδα ή παράθυρο. 


Google Chrome     

Το Google Chrome προσφέρει μία από τις πιο πλούσιες λειτουργίες εξοικονόμησης χρόνου, στην αποθήκευση κωδικών, δίνοντας στον χρήστη την δυνατότητα της αυτόματης συμπλήρωσης στα πεδιά των ιστοσελίδων που χρησιμοποιεί, κάνοντας tracking τα στοιχεία που έχει τοποθετήσει περισσότερες από μία φορά. Μπορεί, μεν αυτό να αποτελεί μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου, αλλά από την άλλη θέτει ένα από τους μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα ρίσκα. 


Το Chrome, σας επιτρέπει (ή τον κλέφτη με βάση το θέμα μας) να περιηγηθείτε στη λίστα των αποθηκευμένων usernames και passwords (Με αλφαβητική σειρά από το όνομα της ιστοσελίδας) ή πληκτρολογήστε το όνομα της ιστοσελίδας στο πλαίσιο αναζήτησης για να φιλτράρετε την λίστα. 




 Για προστασία, ο Chrome μαρκάρει στη λίστα κάθε κωδικό πρόσβασης με αστερίσκους. Αλλά με ένα απλό click στην καταχώρηση, επιλέγοντας το κουμπί "Εμφάνιση", θα σας αποκαλύψει τον πραγματικό κωδικό πρόσβασης. Μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης, εάν νομίζετε ότι θα σας κάνει πιο ασφαλή την περιήγηση σας. Αλλά ο Chrome δεν ανιχνεύει αλλαγές στους κωδικούς πρόσβασης, έτσι δεν θα ζητήσει όταν συνδέεστε με νέο κωδικό πρόσβασης σε μία ιστοσελίδα. Θα πρέπει να πάτε στην αποθηκευμένη καταχώρηση και να το ενημερώσετε με μη αυτόματο τρόπο. 


Τέλος, το Chrome δεν προσφέρει το χαρακτηριστικό του master password, όπως το Mozilla Firefox, προκειμένου να προστατέυσει όλους τους κωδικούς πρόσβασης. Έτσι οποιοσδήποτε είναι συνδεδεμένος στο λογαριασμό σας στα Windows, έχει το ελεύθερο να δει, αλλάξει, διαγράψει όλους τους κωδικούς πρόσβασης σας. 


Μερικές συμβουλές για να ενισχύσετε την ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης σας: 

  • Ποτέ μην αποθηκεύετε ή συγχρονίζετε του κωδικούς πρόσβασης σας στον browser του υπολογιστή σας ή σε υπολογιστή άλλου ατόμου. 
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης σε κάθε σας διαδικτυακό λογαριασμό.
  • Ποτέ μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σας σε κάποιο διαδικτυακό τύπου notepad. (Όπως Email draft Message.)
  • Προσπαθήστε οι κωδικοί σας να ξεπερνούν τους 12 χαρακτήρες. (χρησιμοποιείστε αριθμούς και σύμβολα) 
  • Προστατέψτε με κωδικό πρόσβασης τον ίδιο σας τον υπολογιστή.
  • Δημιουργήστε στον υπολογιστή σας ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε χρήστη. (Για επεκταμένη οικογένεια και φίλους Windows Guest)
  • Χρησιμοποιήστε ένα καλό πρόγραμμα Antivirus και έχετε το διαρκώς ενημερωμένο.
  • Σκεφτείτε για πλήρους κρηπτογράφηση laptop, netbooks, tablets κι κινητών τηλεφώνων.
  • Κοιτάξτε για τρίτου είδους υπηρεσίες, διαχήρησης κωδικών όπως Keepass.  
  • Γράψτε του κωδικούς σας σε κάποιο τετράδιο και έχετε το μονάχα εσείς. 

" Scripta manent " - Τα γραπτά μένουν

Unknown

CGK is the a blogger, author, teacher and tech enthusiast. In addition being the founder of this website, CGK is also an interactive and a web/graphics-designer with 5 years of experience who is availiable for freelance or full-time work.

No comments:

Post a Comment