9 Τροποι να κρατησεις τους Hackers μακρια απο το Facebook λογαριασμο σου


Σήμερα, το Facebook έχει γίνει η νούμερο 1 ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Όπως συνδέεστε καθημερινά από διαφορετικές συσκευές, είτε από το κινητό σας τηλέφωνο, υπολογιστή, φορητό υπολογιστή, Internet-Cafe και στο γραφείο σας. Υπάρχει η πιθανότητα να αφήσετε τον Facebook λογαριασμό σας ανοιχτό χωρίς να αποσυνδεθείτε. Εάν ο λογαριασμός αποκτήσει πρόσβαση από αγνώστους θα μετατραπεί στο "κουτί της Πανδώρας" με αποτέλεσμα είτε να χαθεί από δική σας πρόσβαση και να χαθούν όλα σας τα προσωπικά στοιχεία. Οπότε θα πρέπει να προσπαθήσετε σοβαρά εάν έχετε σκοπό να αποτρέψετε τέτοιου είδους ενέργειες ανεπιθύμητης πρόσβασης στον λογαριασμό σας. 


    
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποτρέψετε την πρόσβαση στο λογαριασμό σας, από το επόμενο πρόσωπο που θα χρησιμοποιήσει την συσκευή. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να αποσυνδεθείτε. Ωστόσο, εάν το smartphone ή συσκευή σας κλαπεί, είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικές σημαντικές επιλογές που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να αποτρέψετε άλλους από πρόσβαση στον λογαριασμό σας. 

Δείτε επίσης: 

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ ΤΟΝ BROWSER ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ

    

KEEPASS: ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΩΔΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟ ΚΩΔΙΚΟ

Οι πιθανότητες είναι, να έχετε ήδη δημιουργήσει τον κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό σας στο Facebook. Ωστόσο, καλό είναι για εσάς να βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός πρόσβασης σας να διαφέρει ή να είναι ο μοναδικός σε σχέση από άλλους online λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Π.χ Email, blog, hosting κτλ.

Για να αλλάξετε τον κωδικό σας επιλογή Settings > General > Password.






Οι καλύτεροι κωδικοί πρόσβασης έχουν συνδυασμούς Αλφαριθμιτικούς χαρακτήρες, Κεφαλαία γράμματα και σύμβολα. 


2. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΑΡΙΘΜΟ

Επιβεβαιώνοντας τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να ενισχύσετε την ασφάλεια του λογαριασμού σας στο Facebook. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και όταν χάσετε ή ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης σας, το Facebook θα είναι σε θέση να σας στείλει έναν νέο μέσω SMS. 

Για να προσθέσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, επιλογή Settings > Mobile και κάντε click στο κουμπάκι Add a Phone.


   
Επιλέξτε την Χώρα και ρυθμίστε την εταιρία κινητής τηλεφωνίας πριν κάνετε click στο επόμενο. 



Τώρα θα σας δωθεί η εντολή να σταλθεί ένα SMS με τον δεδομένο αριθμό. Ακολουθήστε τις οδηγίες, για να λάβετε έναν κωδικό μέσω SMS και στη συνέχεια εισάγετε τον κωδικό στη στήλη που ακολουθεί. Έχετε επίσης την επιλογή να μοιραστείτε τον αριθμό σας με τους φίλους σας στο Facebook (δεν σας το προτείνω) και να τους επιτρέπετε να σας στέλνουν μήνυματα μέσω Facebook. Επιλέξτε τις προτιμήσεις σας και επιλέξτε Επόμενο. 


 Τώρα το τηλέφωνο σας έχει καταχωρηθεί στο Facebook και στην ανάγκη, θα σας είναι χρήσιμο να ενεργοποιήσετε ξανά τον λογαριασμό σας στο Facebook. (σε περίπτωση που δεν θυμάστε τον κωδικό)  

3. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ, ΤΩΡΑ 

Μεταξύ άλλων, για να βεβαιωθείτε ότι η περιήγηση σας στο Facebook γίνεται μόνο από εσάς. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή της Login Alerts. (Ειδοποιήσεις Σύνδεσης) Με τον τρόπο αυτόν, θα ρυθμίζετε το Facebook να σας στέλνει μία ειδοποίηση μηνύματος στο email σας για κάθε φορά που θα γίνεται μία σύνδεση στο λογαριασμό σας και θα σας ζητά εάν ήσασταν εσείς το άτομο που έκανε πρόσβαση ή όχι.   

Για να ξεκινήσετε την εξασφάλιση του λογαριασμού σας, κάντε click στο drop down μενού από την πάνω δεξιά γωνία του λογαριασμού σας στο Facebook και επιλογή Settings  



Επιλογή Security (Ασφάλεια) από το αριστερό μενού 



Στην ενότητα Login Alerts (Ειδοποιήσεις Σύνδεσης) κάντε click στον σύνδεσμο Edit (Επεξεργασία) στα δεξιά.



Στο πλαίσιο επιλογών θα σας εμφανιστούν δύο "check" κουτάκια (Ένα εάν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις και ένα για εάν θέλετε να σας στέλνεται στο Email σας). Επιλέξτε το και πατήστε Save Settings (Αποθήκευση αλλαγών) 





4. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ "LOGIN APPROVALS" (ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ)

Οι Login Approvals (Εγκρίσεις Σύνδεσης) είναι ένα εκτεταμένο χαρακτηριστικό ασφαλείας που προσφέρει το Facebook και θα σας ζητάει έναν κωδικό ασφαλείας κάθε φορά που θα προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον Facebook λογαριασμό σας από μη αναγνωρισμένες συσκευές. Για να ενεργοποιήσετε τα Login Approvals, επιλέγετε Settings (Ρυθμίσεις) > Security (Ασφάλεια) > δείτε το πλαίσιο με τίτλο Login Approvals (Εγκρίσεις Σύνδεσης) και επιλέξτε τον σύνδεσμο Edit (Επεξεργασία) δεξιά. 


  
Μία επιλογή για να ενεργοποιήσετε την Έγκριση σύνδεσης θα σας εμφανιστεί. Επιλέξτε το κουτάκι στο πλαίσιο για να το ενεργοποιήσετε και επιλέξτε Save Changes (Αποθήκευση Αλλαγών)



Ένα popup παράθυρο, θα σας εμφανιστεί με τις περιγραφές των Εγκρίσεων Σύνδεσης. Επιλέξτε Get Started (Ξεκινήστε) 



Εάν έχετε ήδη καταχωρήσει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας, το Facebook θα σας στείλει αυτόματα έναν κωδικό μέσω SMS. Εισάγετε τον κωδικό στο πλαίσιο και κάντε Click Submit Code (Υποβολή Κωδικού) 



Τώρα έχετε ολοκληρώσει το αίτημα για έγκριση σύνδεσης κάντε click Next (Επόμενο) για να συνεχίσετε. 



Στη συνέχεια το Facebook θα σας προσφέρει να στήσετε ένα Code Generator από το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό είναι χρήσιμο, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να λάβετε SMS. Κάντε click Continue (Συνέχεια) 


Code Generator για Android 

Επειδή, χρησιμοποιώ android τηλέφωνο, θα χρησιμοποιήσω το Android Activation (Ενεργοποίηση) σαν παράδειγμα. 

Κατεβάστε το Facebook App από το Google Play εάν δεν το έχετε. Μετά το κατέβασμα στο κινητό σας πατήστε Next (Συνέχεια). 



Μετά τη λήψη, το Facebook θα σας παρέχει με οδηγίες για την εγκατάσταση του Code Generator. Για να εγκαταστήσετε ξεκινήστε το Facebook App, πατήστε στο μενού Account > Code Generator > Add App (Προσθήκη). Στη συνέχεια πατήστε Finish Setup (Τέλος εγκατάστασης) 


  
Τώρα που το Code Generator σας είναι ενεργό, το Facebook θα σας καθοδηγήσει με τα σωστά βήματα, για το πως να το χρησιμοποιήσετε. 




5. ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ WHERE YOU'RE LOGGED IN 

Το καλό με το Facebook είναι ότι σας επιτρέπει να γνωρίζετε σχετικά με προηγούμενες ενεργές συνεδρίες σας, από που συνδεθήκατε και τι συσκευές χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Τώρα για να βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός σας είναι ασφαλείς, επιλέξτε Settings > Security > Where You're Logged in και click Edit (Επεξεργασία) 



Τώρα όλες οι προηγούμενες συνεδρίες σας θα είναι καταχωρημένες στη φορφή λίστας, με την τρέχουσα ενεργή συνεδρία σας στο πάνω μέρος. Κάντε click στον σύνδεσμο End All Activity (Τέλος Δραστηριοτήτων) για να τερματίσετε όλες τις προηγούμενες δραστηριότητες σας από άλλες συσκευές. 





6. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ PRIVATE BROWSING  

Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε ένα άλλο πρόσωπο να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σας είναι με την επιλογή private browsing (Ασφαλής περιήγηση) από τον browser (φυλλομετρητή) σας. Όλα τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο έχουν αυτήν την επιλογή και ενεργοποιώντας την, η δραστηριότητα σας δεν θα καταγραφεί στο browsing history (Ιστορικό περιήγησης) . 


Firefox 

Για το Firefox, επιλογή Settings > New Private Window




Google Chrome

Για το Chrome, επιλογή Settings > New Incognito Window





7. ΟΧΙ ΣΤΟ "ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΩ ΣΥΝΔΕΜΕΝΟΣ"

Τη στιγμή που θα θέλετε να συνδεθείτε στο Facebook λογαριασμό σας, αφότου πληκτρολογίσετε τα στοιχεία σύνδεσης σας, βεβαιωθείτε ότι το κουτάκι με την ονομασία "Να παραμείνω συνδεμένος" δεν είναι επιλεγμένο. Έτσι θα σας ζητείτε να εισάγετε κάθε φορά που θέλετε να συνδεθείτε στο Facebook Email και κωδικό πρόσβασης. 




8. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ SPAM ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ 

Το Facebook είναι σοβαρό ενάντια στα spam και πάντα ενισχύει τις δυνατότητες του, για να μην πέσετε θύματα απάτης. Οι διάφοροι τύποι τέτοιων επιθέσεων περιλαμβάνουν απάτες χρημάτων είτε έμεσα ή άμεσα, αιτήματα, μηνύματα μέσω Chat κτλ. phishing συνδέσμων που σας κατευθύνουν σε ψεύτικες ιστοσελίδες, κακόβουλοι σύνδεσμοι που θα μπορούσαν να ανακτήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία ακόμα και να βλάψουν τον υπολογιστή σας. Υπάρχουν βέβαια πιθανότητες να λάβετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομίου από το "Facebook" αλλά στην πραγματικότητα είναι από μία ιστοσελίδα phishing, το οποίο είναι μέρος της απάτης. 


   
Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης: 

Ποτέ μην κάνετε κλικ σε ύποπτα links όποτε και όπου μπορείτε να τα βρείτε, ακόμη και εάν προήλθαν από φίλους σας. Εάν λάβετε κάποιο σύνδεσμο, επικοινωνήστε μαζί τους για να επιβεβαιώσετε ότι όντως εκείνοι σας το έστειλαν. Συνήθως, τέτοιες ενέργειες γίνονται "εν αγνοία" του αποστολέα. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις συνδέσεις που εμφανίζονται στο Facebook Chat, στην κατάσταση των φίλων σας ή ακόμα και από το email σας. 

Ποτέ μην δίνετε το όνομα χρήστη ή τον κωδικό πρόσβασης σε κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων με ύποπτες συνδέσεις και διατάξεις. Δίνοντας τους κωδικούς πρόσβασης ελεύθερα, θέτετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσωπικών στοιχείων σας στο Facebook. 

Συνδεθείτε μόνο στο www.facebook.com και όχι σε οποιαδήποτε άλλο link ή ιστοσελίδα, εκτός εάν δυνδέεστε μέσω του Facebook App. 

Ενημερώστε το πρόγραμμα περιήγησης σας στο διαδίκτυο στην τελευταία έκδοση. Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα πέσετε θύμα κάποιας τοποθεσίας phishing. 


9. ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ

Τέλος, το οποίο είναι το πιο σημαντικό από όλα (και σίγουρα αξίζει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά), ποτέ δεν ξεχνάμε να αποσυνδεθούμε από το λογαριασμό Facebook μας. 

Για αποσύνδεση επιλογή στο μενού > Log Out (Αποσύνδεση) 




Τώρα με αυτούς τους 8 τρόπους συν της ζωτικής σημασίας υπενθύμιση, της αποσύνδεσης μπορείτε, να σερφάρετε στο Facebook ξέγνοιαστα. Οι περισσότεροι ούτε που θα το φαντάζονταν ότι θα μπορούσαν να πέσουν θύματα υποκλοπής λογαριασμού. Αλλά οι παραβιάσεις ασφαλείας σε γνωστά κοινωνικά μέσα δικτύωσης μας αποδυκνύουν, ότι υπάρχουν άτομα στον κόσμο που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες μας. Οπότε, ας μην τους το κάνουμε εύκολο. 

Εάν ξέχασα να προσθέσω κάποια ακόμη συμβουλή ασφαλείας, παρακαλώ πείτε μου στα comments από κάτω.        

Unknown

CGK is the a blogger, author, teacher and tech enthusiast. In addition being the founder of this website, CGK is also an interactive and a web/graphics-designer with 5 years of experience who is availiable for freelance or full-time work.

No comments:

Post a Comment