Το Wi-Fi είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και σημαντικά μέρη που χρησιμοποιεί ο καθένας μας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, παράλληλα όμως μερικές φορές μπορείς να μας γίνει ενοχλητικό και απογοητευτικό. Εάν ενοχλήστε και εσείς αργές ταχύτητες, κακό σήμα και άλλα θέματα σχετικά με το Wi-Fi, ορίστε 9 τρόποι που έχετε τη δυνατότητα να ενισχύσετε το Wi-Fi στο σπίτι σας.
10. ΧΡΗΣΗ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε, ότι το δίκτυο σας είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και αξιόπιστο, είναι να χρησιμοποιήσετε συσκευές (hardware) τελευταίας γενιάς. Το κύριο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε είναι: Τα ασύρματα A, B και G είναι τα πιο παλιά και αργά σε σχέση με τα ασύρματα N και AC. Σημειώστε ότι θα χρειαστείτε ασύρματο N router (δρομολογητής) και ασύρματη N κάρτα στον υπολογιστή σας για maximum ταχύτητες.
9. ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ROUTER ΣΑΣ
8. ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΚΑΝΑΛΙ
Εάν έχετε γείτονες, τα router (δρομολογητές) τους, μπορεί να παρεμβαίνουν με το δικό σας προκαλώντας το σήμα να πέφτει. Τα ασύρματα routers (δρομολογητές) μπορούν να λειτουργήσουν σε μία σειρά από διαφορετικά κανάλια, και θέλετε το δικό σας σε ένα κανάλι με την όσο μικρότερη δυνατή παρέμβαση. Χρησιμοποιήστε κάποιο εργαλείο όπως το Wi-Fi Stumbler ή το Wi-Fi Analyzer το τέλειο κανάλι για το σπίτι σας.
7. ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ ΑΛΛΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Άλλα routers (δρομολογητές) δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές. Ασύρματα τηλέφωνα, φούρνος μικροκυμάτων και άλλες συσκευές μπορούν να μειώσουν το σήμα σας επίσης. Αγοράζοντας ένα dual band router (δρομολογητής) μπορεί να βοηθήσει με αυτό, αλλά μπορείτε και να αγοράσετε ασύρματα τηλέφωνα με άλλα bands. Εάν, βέβαια δεν θέλετε να αγοράσετε νέα συσκευή (hardware) μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε να μετακινήσετε το router (δρομολογητή) σας μακριά από τις παρεμβαλλόμενες συσκευές.
6. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ WI-FI ΝΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ
Όλοι μας έχουμε δει στη ζωή μας το κλασσικό "γειτο-net". Ακόμα και έαν το router (δρομολογητής) σας έχει κωδικό πρόσβασης, είναι πραγματικά εύκολο να τον hack-άρει κάποιος. Υπάρχουν πολλοί πρόποι και προγράμματα για να μάθετε έαν σας κλέβει κάποιος το Wi-Fi σας. Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους κλειδώσουμε έξω με την καλύτερη ασφάλεια. Χρησιμοποιώντας έναν κωδικό WPA είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να crack-αριστεί εύκολα. Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε από τα αδιάκριτα βλέμματα είναι να δείτε τις συστάσεις ασφαλείας του συστήματος σας και να ενημερωθείτε σχετικά με αυτές.
5. ΕΛΕΓΧΟΣ BANDWIDTH-HOGGING ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Εάν κάποιος στο σπίτι σας, χρησιμοποιεί τακτικά βίντεο-συνομιλίες, παίζει online παιχνίδια ή χρησιμοποιεί υπηρεσίες όπως netflix θα τρώνε το bandwidth και θα κάνουν το διαδίκτυο πιο αργό για όλους τους άλλους. Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι που ονομάζεται Quality οf Service ή QoS για να διαιρέσετε το εύρος ζώνης σε αυτούς που τρώνε το περισσότερο bandwidth. Με QoS μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα σε ορισμένες εφαρμογές (για παράδειγμα video-chat) σε σχέση με άλλες (όπως video games), έτσι ώστε οι πιο σημαντικές εφαρμογές να παίρνουν το bandwidth που τους αξίζει.
4. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ DΙΥ ΚΟΛΠΑ
Όσο χαζό και εάν σας ακούγιεται, στην πραγματικότητα είναι πολύ χρήσιμο. Εάν το router (δρομολογητής) σας δεν φτάνει ακόμα αρκετά μακριά δοκιμάστε να επεκτείνετε την εμβέλεια του με απλά DIY κόλπα. Το αγαπημένο μου είναι το windsurfer φύλλο αλουμινίου. Αν και μπορείτε πάλι να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό κουτάκι μπύρας ή σουρωτήρι για να επεκτείνετε την εμβέλεια του router (δρομολογητή) σας. Δεν θα έχετε και "τρελά" αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα υπάρξει διαφορά στην εμβέλεια σας σε σχέση με πριν.
3. ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ROUTER ΣΑΣ ΜΕ ΛΙΓΟ HACKING
Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να επεκτείνετε την εμβέλεια στο router (δρομολογητή) σας είναι να hack-άρετε οι ίδιοι το router (δρομολογητή) σας και να εγκαταστήσετε το firmware DD - WRT. Όχι μόνο θα σας δώσει έναν τόνο από χαρακτηριστικά ασφαλείας και άλλες βελτιώσεις αλλά θα έχετε την ευκαιρία να ενισχύσετε την δύναμη μετάδοσης σας. Σαφώς και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για το router (δρομολογητή) σας, αλλά οι περισσότεροι routers (δρομολογητές) μπορούν χειριστούν μία αύξηση μέχρι και 70 mW χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα. Οπότε θα είστε σε θέση να μπείτε στο δίκτυο σας από πολύ πιο μακριά.
2. ΜΕΤΑΤΡΕΨΤΕ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ROUTER ΣΕ WI-FI REPEATER
Μια ζωή το λέω και θα το ξαναπώ, ότι έχει σχέση με ηλεκτρονικές συσκευές "δεν πετάμε τίποτα". Έαν είχατε ένα παλιό router (δρομολογητή), αλλά αγοράσατε καινούργιο, μην το πετάξετε! Μπορείτε να μετατρέψετε ένα παλιό ασύρματο router (δρομολογητή) σε μία προέκταση με την προαναφερθείσα firmware DD-WRT. Σημειώστε ότι μπορεί να μην είστε σε θέση να έχετε και το πιο γρήγορο διαδίκτυο μέσω της προέκτασης σας, αλλά εάν δεν έχετε ίντερνετ σε κάποια γωνία του σπιτιού σας, αυτός ο τρόπος θα σας κάνει τη δουλειά.
1. ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ROUTER ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εάν είστε από τους πολλούς που ανοιγοκλείνουν το διακόπτη στο router (δρομολογητή) τους, για να μην κολλάει κάθε τρεις και λίγο, υπάρχει λύση. Μπορείτε να κάνετε μερικές δοκιμές για να βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα δεν προκαλείται από τη θερμότητα, παλιό firmware ή υπερβολική λήψη, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι με αυτόματη επανεκκίνηση μία φορά την ημέρα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό και με DD-WRT ή με χρονόμετρο πρίζας. Όταν το ρυθμίσετε δεν θα χρειάζεται να κάνετε χειροκίνητη επανεκκίνηση. Σημειώστε ότι είναι ένας πολύ εύχρηστος τρόπος σε περίπτωση που έχετε το router (δρομολογητή) σας, σε πολύ ψηλό σημείο.
No comments:
Post a Comment